Nieuwe trap voor Frontier-gebouw  

9 april 2019


Nieuwe trap voor Frontier-gebouw  

Eén van de eyecatchers van het nieuwe Frontier gebouw is gerealiseerd: in de centrale hal is een grote nieuwe trap geplaatst.
In de werkplaats van onze aannemer Mertens in Weert is zo’n 6 weken gewerkt om de basis van de nieuwe trap te lassen. Inmiddels is de trap in drie verschillende delen naar Breda vervoerd, vervolgens met een lierkraan in het pand gehesen en daar aan het gebouw vast gelast. De trap zal nog worden afgewerkt met zijpanelen en betonnen traptreden, zodat er vervolgens honderden studenten en medewerkers gebruik van kunnen maken.

Het ontwerp
De nieuwe trap vervangt de oude stenen trap in de centrale hal van het gebouw, die niet meer bruikbaar was, evenals de glazen trappenhuizen in de vleugels, die weinig gebruikt werden of zelfs verwarrend waren voor de gebruikers van het gebouw. Josine van Gulik – projectleider van het ontwerpteam INBO – licht toe: “Alle studenten en medewerkers gebruikten de kleine trap in de oksel van het gebouw. In plaats van proberen de logische routing van studenten te wijzigen, hebben we er daarom voor gekozen hier een royale nieuwe trap te plaatsen. Met zijn ronde vorm en royale maat is de trap een duidelijk nieuw statement, een eyecatcher in het hart van het gebouw. De trap legt zo op een vriendelijke manier visueel en fysiek de verbinding tussen de verdiepingen.”

Music room
In de ruimte onder de trap komt nog de nieuwe music room, waar studenten en medewerkers hun favoriete muziekinstrument kunnen bespelen. Daarnaast worden de oude ingangen verwijderd en komen er twee nieuwe entrees, ter plaatse van de voormalige kantine. Aan beide kanten – zowel aan de voorkant van de Mgr Hopmansstraat als aan de kant van de voormalige parkeerplaats en het zogenaamde Rode Plein – zal een nieuwe, ruime ingang gecreëerd worden.